Осъденият в затвора опозиционен лидер Алексей Навални се изправи пред руски

...
Осъденият в затвора опозиционен лидер Алексей Навални се изправи пред руски
Коментари Харесай

Дълга придъда за екстремизъм очаква Навални

Осъденият в пандиза опозиционен водач Алексей Навални се изправи пред съветски съд в понеделник, с цел да се отбрани против нови обвинявания в екстремизъм, които могат да удължат периода му на затвор с десетилетия, предава Ройтерс.

Изслушването се организира в наказателната колония ИК-6 в Мелехово, на към 235 км (145 мили) източно от Москва, където Навални към този момент излежава присъди от общо 11-1/2 години.

Поддръжниците му упрекват съветските управляващи, че се пробват да го пречупят в пандиза, с цел да заглушат рецензиите му към президента Владимир Путин, нещо, което Кремъл отхвърля. Журналистите не бяха позволени в правосъдната зала, само че съумяха да проследят процеса посредством видеовръзка от стая наоколо, с едвам понятен тон.

Навални, изглеждащ слаб с подстригана коса и облечен в черна затворническа униформа, можеше да бъде забелязан седнал на бюро, прелиствайки документи и разговаряйки за малко с един от юристите си.

След това той стана и приказва към три минути, оспорвайки престижа на съдията. " Вярвам, че като се имат поради актуалните условия и наказателното право, би трябвало да се оттеглите ", сподели той.

Вписване в правосъдния протокол предишния месец сподели, че новите обвинявания са свързани с шест разнообразни члена от съветския углавен кодекс, включително подбудителство и финансиране на екстремистка активност и основаване на екстремистка организация.

Русия забрани организирането на предизборната акция на Навални като част от репресиите против несъгласието, които започнаха доста преди спора в Украйна и се ускориха през близо 16 месеца от началото му. Миналата седмица един от водачите на неговата районна акция беше наказан на 7-1/2 години затвор.

В туит, оповестен в акаунта му от негови поддръжници предишния месец, Навални отговори с типична подигравка на новите обвинявания.

" Е, Алексей, в този момент си в огромна неволя... Главната прокуратура официално ми даде 3828 страници, описващи всички закононарушения, които съм направил, до момента в който към този момент бях в пандиза. "

Той сподели, че не му е било разрешено да прочете материала, с цел да разбере в какво тъкмо е упрекнат, тъй като още веднъж е в карцера и му е разрешено единствено чаша и една книга.

46-годишният Навални завоюва възхищението на разнопосочната съпротива с това, че се завърна непринудено в Русия през 2021 година от Германия, където беше лекуван за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде токсичен с нервнопаралитично вещество от руската ера.

Кремъл отхвърли да се е опитвал да го убие и съобщи, че няма доказателства, че е бил токсичен с подобен токсин.

Не беше ясно за кои съответни дейности или произшествия се отнасяха новите обвинявания.

Единият е обвързван с  " реабилитация на нацизма "  - допустима отпратка към декларациите на Навални за поддръжка на Украйна, чието държавно управление Русия упреква, че въплъщава нацистка идеология. Украйна и нейните западни съдружници отхвърлят това обвиняване като безпричинно.

През април следователите публично свързаха поддръжниците на Навални с убийството на Владлен Татарски, известен боен блогър и покровител на съветската военна акция в Украйна, който беше погубен от бомба в Санкт Петербург.

Националният комитет за битка с тероризма на Русия съобщи, че украинското разузнаване е провело атентата благодарение на поддръжници на Навални.

Това наподобява беше отпратка към обстоятелството, че обвинен, задържан за убийството, се е записал за присъединяване в скица за гласоподаване против Кремъл, насърчавана от придвижването на Навални.

Съюзниците на Навални отхвърлиха всякаква връзка с убийството. Украйна го приписа на " вътрешен тероризъм ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР